Habari za mchana! - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van Rik Luiten - WaarBenJij.nu Habari za mchana! - Reisverslag uit Dodoma, Tanzania van Rik Luiten - WaarBenJij.nu

Habari za mchana!

Door: Rik

Blijf op de hoogte en volg Rik

10 Januari 2005 | Tanzania, Dodoma

Het nieuwe jaar is goed voor me begonnen. Het heeft namelijk een paar dagen geregend. Wat een genot! Ik heb gelijk beter geslapen. Verder is mijn werkvisum bijna binnen dankzij een nieuwe brief van Prof. Nzali. Ik heb inmiddels 120 dollar mogen betalen en als het goed is ligt het papiertje morgen klaar. Hoewel ik voor de gemiddelde Tanzaniaan een vermogen voor het visum neertel - de tuinman op het campus moet er 70 dagen voor werken - is het een goede inverstering. Het papiertje geeft recht op het lokale tarief voor de trein, ferry (naar Zanzibar, Mafia of Pemba), de Nationle Parken, Wildelife Reservaten, enzovoort. Dit scheelt al gauw tientallen euro\'s per trip/bezoek!

Nog meer positief nieuws vanuit Ubungo, de suburb waar het hoofdkantoor van Tanesco is gevestigd. Ik heb het energiebedrijf vanmorgen een bezoek gebracht en ben van harte welkom om er drie maanden het eerste deel van mijn onderzoek uit te komen voeren. K.R. Abdulla, Director Corporate Planning and Research, en zijn collega Katyega lieten geen gras over groeien en hebben me gelijk aan de managers van drie voor mij relevante afdelingen voorgesteld. Een Afrikaans wonder! Meneer Abdulla was vorige maand nog in Nederland geweest voor een energieconferentie in Noordwijk en vond het er \'erg koud\'.

De 1e manager is van de afdeling Distributie en heb ik nodig voor het vergaren van informatie over het netwerk in de industrie van Dar es Salaam. Manager nummer 2 is betrokken bij verschillende power quality projecten. Hij kan me in maart fysieke toegang tot het netwerk verschaffen voor het uitvoeren van mijn metingen. Verder kan hij me wellicht aan interessante, bestaande data helpen. Manager nummer 3 geeft leiding aan de onderhoudsteams. Als de tijd het toelaat wil ik graag een paar weken met hen op pad. Ze schijnen de gekste dingen mee te maken. Complete fabrieken die illegaal stroom aftappen, olifanten die energiemasten als anti-jeukpaal gebruiken, enzovoort. Eerst wil ik echter inzicht krijgen in de belangrijkste oorzaken van spanningsuitval door het analyseren van de storingsrapporten. Is dit bijvoorbeeld het weer (bliksem, regen, etc.), slijtage van de apparatuur, overbelasting van het net, of diefstal? Wie het weet, mag het zeggen.

Naast het op gang brengen van mijn onderzoek heb ik me de afgelopen tijd met tal van leuke dingen vermaakt. Zo heb ik afgelopen zaterdag genoten van een presentatie van Jane Goodall. Zoals natuurfans ongetwijfeld weten wordt deze vrouw geroemd om haar onderzoek naar de chimpansees in Gombe Stream National Park. Ze heeft tal van wetenschappelijke publicaties en boeken geschreven en onder andere als eerste bewezen dat dieren emoties hebben en van gereedschap gebruikmaken. Ze is inmiddels rond de 70, maar nog steeds heel actief. Sinds vorig jaar zet ze zich als United Nations Ambasadeur in voor de promotie van vrede op aarde. Haar filosofie is dat de sleutel ligt in het voorkomen van een verdere teloorgang van moeder aarde. Als we doorgaan met het kappen van de bossen, vernietigen van het koraal en vervuilen van de lucht zal er steeds groter water- en voedseltekort ontstaan; de primaire oorzaak van oorlog. Ze onderstreepte het belang van de natuur door naar de impact van de tsunami te verwijzen. Gebieden met mangrooves en koraal zijn nauwelijks beschadigd, in tegenstelling tot \'gestripte\' gebieden. Gisteren heb ik met Sonja, een studente uit Oostenrijk, een dag aan het zwembad van een sjiek hotel gelegen om even van het campus te ontsnappen en lekker mijn boek te lezen.

Ik eindig ditmaal met een oproep. Kunnen jullie hieronder even jullie huisadres posten (ja, jij ook!) of hem mailen naar rikluiten at gmail.com? Dan stuur ik binnenkort een leuk Afrikaans kaartje...

• 10 Januari 2005 - 15:00

Superspits!!!:

Burgemeester Ter Pelkwijklaan 53
    3582 JL Utrecht

• 13 Januari 2005 - 14:53

Pim Coolen:

eey Rik mijn adres weet je toch wel? haha
    Groetjes, Pim

• 13 Januari 2005 - 20:21

Adri:

Ik ben gek op post!!
    Oranje Nassaulaan 162
    2051 HV OVERVEEN

• 14 Januari 2005 - 17:00

Rik:

Asante sana voor de adressen. Snap wel dat sommigen het liever niet op het wereld wijde web plaatsen. Ga snel op zoek gaan naar een paar typisch Tanzaniaanse kaartjes! Maar morgen eerst een dagje bijkomen op Kipepeo (strandoord in het Zuiden van Dar es Salaam). Ik heb de afgelopen week zowaar gewerk en moet er nodig van bijkomen :-)

• 17 Januari 2005 - 13:20

Jeffrey:

Kaartje is leuk!
    Wenslauerstraat 75-1
    1053AX Amsterdam

• 19 Januari 2005 - 14:59

Iwan:

Lekker hoor een beetje regen. Is het ook even wat minder stoffig!

Gtz.

IL

Marnixstraat 339 3h
    1016TD Amsterdam

• 21 Januari 2005 - 12:30

Elise:

Rikkie,
    Ben nog steeds druk bezig met zoeken naar een ticket. Goedkoopste optie is 966,- En dan ga ik heen neer Dar Es Salaam en terug vanaf Nairobi? Zou zo\'n constructie een idee zijn?
    Oh, oh, iedereen leest mee natuurlijk, gek hoor!

• 21 Januari 2005 - 18:54

Martijn Ruijssenaars:

Stroom die uitvalt doordat een olifant een enenrgiemast als krabpaal gebruikt, nee daar had ik niet aan gedacht. haha

mijn adres:
    Klikspaanweg 57