Fotoreportage en onderzoeksvoortgang
Door: Rik
Blijf op de hoogte en volg Rik
24 Februari 2005 | Tanzania, Dar es Salaam
ONDERZOEK
Het onderzoek verloopt voorspoedig. Ik heb de afgelopen maand veelvuldig bij menige manager van energiebedrijf TANESCO aan de stropdas getrokken om informatie los te peuteren. Het koste soms wat moeite (Tanzanianen beloven je gouden bergen, maar als je komt krijg je niet eens een blikken muntje...), maar het is gelukt! Ik heb meer data en informatie bij elkaar gescharreld dan ik had durven hopen.
Ik heb onder andere een print van het energienetwerk, data omtrent de duur van de spanningsuitval per regio van de afgelopen 24 maanden, een uitdraai van recente power quality metingen en gegevens over het energieverlies verzameld. En een paar dagen meegelopen met de storingsploeg. Nu ik voldoende inzicht heb in de betrouwbaarheid en kwaliteit van de energielevering in Dar es Salaam, begin ik met het volgende deel van mijn onderzoek: het bepalen van de (economische) impact van electriciteitsproblemen in de industrie.
VOEDSEL EN DRANK
Ik beperk me hierbij tot de voedsel- en dranksector, wat de grootste industriesector is als je kijkt naar de economische toegevoegde waarde. Om de kosten te bepalen ga ik verschillende case studies uitvoeren. Coca-Cola Kwanza Ltd (producent van Coca-Cola, Fanta, Krest, etc), Unilever Tanzania Ltd (produceren rijst, margarine, olie, etc.) en 2000 Industries Ltd (snoepfabrikant) hebben me hiervoor uitgenodigd. Hoe ik de kosten precies ga bepalen probeer ik op het moment uit te werken. Je hebt met verschillende zaken te maken, zoals het productieverlies tijdens spanningsuitval, de kosten van een eventuele back-up supply en het geld dat je moet betalen om motoren te vervangen die door spanningsproblemen zijn oververhit. Ik heb verschillende artikelen over het onderwerp verzameld, maar de meeste gebruiken een nogal onwetenschappelijke methode om een prijskaartje te bepalen. Ik ben daarom een eigen methode aan het ontwerpen, met hulp van Prof. Szirmai.
En als ik toch bij de bedrijven rondloop ga ik gelijk wat eigen power quality metingen uitvoeren. Hiermee hoop ik te achterhalen of de meeste problemen door het energiebedrijf of de bedrijven worden veroorzaakt. Ik mag voor de metingen gebruik maken van 3 fasen-400 volt meetapparatuur van de faculteit Engineering.
FOTO TOELICHTING
1, 2: Mijn kamer. In tegenstelling tot de Tanzaniaanse studenten heb ik water en een fan op mijn kamer en hoef ik hem niet met anderen te delen. De kamer kost 2.500 shilling per nacht. Dat is een kleine 2 euro.
3: De fruitman van UCLAS, het campus waar ik woon. Verkoopt o.a. ananas, banaan, komkommer, mango, papaya en sinasappel.
4: Studentenflat op UCLAS, met op de onderste verdieping een internetcafe, copy shop en kapper.
5: Helaas ligt mijn afval er ook tussen... Elke dag wordt de inhoud van de afvalemmers naar beneden gekieperd.
6, 7, 8: Nee, ik ben nog niet op safari geweest. Deze vogels en aapjes zijn regelmatige bezoekers van het universiteitsterrein.
9: Het 33 1/3 meter grote zwembad op main campus.
10: Loopbrug naar de bibliotheek op main campus. Een van mijn favoriete plekjes!
24 Februari 2005 - 19:21
Patricia:
Ja hoor, al weer als eerste om te reageren! Had je deze pagina maar niet als startpagina in moeten stellen!Eigen schuld!
Goed om te horen dat je onderzoek zo goed gaat.
En de foto's zijn erg leuk om te zien. Is meteen alles een stuk duidelijker! -
24 Februari 2005 - 21:07
Jan Leemreize:
De berichten komen me erg bekend voor. Ben bezig een electriciteitscentrale in Nigeria te bouwen om de problemen met de electriciteit aldaar te verzachten. De economische schade is voorzover ik weet niet bekend maar het kost erg veel kaarsen. Ben geintereseerd naar je bevindingen.
Jan -
27 Februari 2005 - 14:59
Rik:
Hoi Jan, wat leuk dat je met een elocentrale in Nigeria bezig bent. Lijkt me een leuke uitdaging! Wordt de centrale gebouwd vanwege een energietekort in 'aangesloten' gebieden, of is het meer om het netwerk uit te breiden? -
27 Februari 2005 - 15:45
Jan Leemreize:
Het is 900 MW en bedoeld om de energie tekorten te verminderen. Energietekort is daar (ook politiek) een zeer heikel punt. Netwerk issues zijn er ook maar daar hebben we maar zijdelings mee te maken. -
06 Maart 2005 - 13:18
Marcoooooo:
en dan dacht ik dat ik mijn kamer smaakvol had ingericht :P -
06 Maart 2005 - 13:19
Marcoooooo:
he Rik, ik begon als ik je verhalen tot nu toe las inderdaad al af te vragen of je uberhaupt al iets had gedaan daar. Maar 't valt dus nog mee ;) -
09 Maart 2005 - 14:52
Elise:
Hé Brothie,
Super dat je de camera eindelijk hebt. En wat bijzonder dat ik de foto's die ermee gemaakt zijn bij mij om de hoek kon ophalen. Ik kan niet wachten... was het maar alvast juli!
Fijn dat je onderzoek wat concreten word, ik zou echt niet weten waar ik moest beginnen... Laat mij maar 24 kinderen een dansje leren.
Heel veel succes daar en groet de zon van je zus! -
09 Maart 2005 - 14:55
Elise:
Nog even mijn typefouten verbeteren, voordat Hans straks boos kan worden: "wWt fijn dat je onderzoek al concreteR wordT"
Kus van je zus